arbetslöshet

Hög ungdomsarbetslöshet i Sverige

Sverige har hög ungdomsarbetslöshet och därför kom detta att bli ett utav regeringens vallöften att råda bot på – men än så länge har mycket inte skett på den punkten.

arbetsformedlingen skylt med loggaUngdomar idag vill inte jobba, de är lata. Så låter multientreprenören Bert Karlssons svar på frågan varför allt förre unga idag har ett jobb och varför ungdomsarbetslösheten är så hög mot vad den var förr, skriver Svenska Dagbladet i en artikel som tar upp vad en rad olika kända profiler jobbat med i yngre dagar. Till exempel avslöjas att SEB:s koncernchef Annika Falkengren som nu tjänar en grundlön på 9 miljoner kronor en gång i tiden hade 14 kronor i timmen på ICA, stadsminister Stefan Löfven röjde sly vid vägkanten och moderaternas Anna Kinberg Batra arbetade som chaufför på en budfirma som hon fått via Arbetsförmedlingen. Så vad säger detta om ungdomsarbetslösheten idag? Är det helt enkelt så att Bert Karlsson har rätt, att ungdomar är lata eller beror arbetslösheten på att det helt enkelt faktiskt inte finns några jobb för outbildade unga att få? Det är i alla fall vad Dagens Nyheter menar som bland annat skriver hur arbetsgivarna står inte direkt står i kör för att anställa de unga då deras oerfarenhet ligger till deras nackdel. Så vad ska man göra åt detta? Nuvarande regerings lösning är att höja arbetsgivaravgifterna – något som moderaternas Elisabeth Svantesson anser är ett stort svek och innebär att dessa höjda arbetsgivaravgifter för unga kommer kosta 40 000 kronor per person och år, vilket hon skriver om i en debattartikel hos Aftonbladet som hon avslutar med följande:

”Socialdemokraterna gick till val på att ta krafttag mot ungdomsarbetslösheten och därför är den skattesmäll på ungas jobb som i dag träder i kraft inget annat än ett stort svek. Sveriges unga förtjänar bättre än så.”