Ny teknik har gjort det möjligt för människor från olika klasser och åldersgrupper att uttrycka sina åsikter. Inte minst genom exempelvis bloggar. För bara några år sedan var det relativt svårt att skapa en snygg och funktionell sida och det krävdes en hel del kunskaper inom bland annat programmering. Något som antagligen exkluderade många av de äldre inom samhället som inte vuxit upp med datorer på samma sätt som dagens generation.
Idag kan i princip alla med någorlunda kunskaper inom data sätta upp en snygg och funktionell blogg och genast nå en stor publik med sina åsikter. I och med bloggens ökande popularitet och lättillgänglighet går det idag att prata om ”demokrati på nätet”.
Ett annat exempel på ”demokrati på nätet” är möjligheten att kommentera inlägg/artiklar på större nyhetssajter. Sådan funktionalitet gör att opinionsbildning inte enbart är förunnat personer i maktposition.
Sajten Voter.se har tagit ”nätdemokrati” ett steg längre. Besökarna kan genom att rösta på aktuella frågor inom politik, ekonomi, jobb, kultur, web/teknik, familj och hälsa direkt uttrycka sin åsikt. Alla frågor som går att rösta på går även att diskutera genom kommentarer.
För den som önskar går det även att skapa en helt egen omröstning inom ett valfritt område. Övriga besökare röstar sedan på den upplagda frågan eller startar en diskussion genom kommentarer.
Materialet på sajten är sedan fritt att använda på andra sajter eller bloggar. Det går till och med att lägga in en omröstning från Voter.se i din egen blogg.
Ett strålande exempel på demokrati på Internet.
Eller vad tycker du? Även här på Dagens Politik kan du som besökare uttrycka dina åsikter om det publicerade innehållet. Går det verkligen att prata om demokrati på nätet eller är det bara ännu ett modeord för ett nytt beteende på nätet?