Politik finns i det mesta i samhället och så även i filmens värld. Det är inte bara seriösa filmer som ofta har politiska poänger, utan det finns även en del komedier som kan anses vara politiska.
I Svenska Dagbladet kan man läsa om att premiärvisningarna av filmen ”The Interview”, som handlar om den nordkoreanske ledaren Kim-Jong Un ställs in efter hot mot biografer i Los Angeles och New York. När det stod klart att filmen skulle visas i amerikanska biografer rapporterade nordkoreanska medier om hot om ”hänsynslös hämnd” mot alla nationer där filmen skulle släppas. Ett utav hoten löd att besökare borde hålla sig borta från biografen och att de som bor nära biograferna också borde lämna sina hem.
Filmer med politisk poäng
Filmen ”The Interview” handlar om ett par journalister som lyckas få en intervju med den nordkoreanske ledaren och de värvas av CIA för att döda honom. Även om filmen egentligen bara skulle vara en rolig parodifilm sågs den av många som aningen politisk. Den visar nämligen tydligt det nordkoreanska samhället som ett väldigt skevt och orättvist sådant. Den här filmen är dock inte den enda av de komedifilmer som släppts genom åren som kan anses vara politisk. En enorm klassiker som kan ses som en komedifilm med en politisk poäng är ”The breakfast club”. (Källa) Filmen visar på den klyfta som finns mellan skolungdomar och skolsystemet.
Film om politik
En komedifilm som har en väldigt tydlig politisk poäng, och som just handlar om politiker, är ”The Campaign”. I filmen gör man narr av hur amerikanska politiker beter sig i sina valkampanjer och att egentligen allt är tillåtet i det här hårda klimatet.
”Det är inte första gången Will Ferrell gestaltar en amerikansk politiker – han har tidigare gjort succé med sina imitationer av George W Bush och Al Gore i tv-programmet ”Saturday night live”.” Läs mer.